štvrtok, mája 22

Ritmatik - Bradnom Sanderson



Po dlhej dobe bez recenzí som sa rozpísala a dala si záležať, rozoberajúc toto dielo z rôznych uhlov. Pretože Sanderson si to zaslúži. Čo viac, Joel si to zaslúži.


Naše prazačiatky

Musím priznať že čítanie tejto knihy som dlhšie odkladala.

Pretože
  •  nie je romatická (takéto knihy ma musia zaujať inak čo nie je vždy ľahké
  •  je mimo môjho zvyčajného žánru
  •  som prečítala rôzne glorifikujúce recenzie a mám z nich plynúce vysoké očakávania


Ohmatané

Keďže tentokrát čítam knihu v klasickom prevedení môžem zhodnotiť aj praktické aspekty. Obálka je vystihujúca a bohatá na informácie – okrem autora tu nájdeme aj úryvok , charakteristiku a názory (jeden od Luu). Záložka je vítaním plusom.



a vypozerané

Graficky nemám čo vytknúť , kreslenie má predsa len svoju dôležitosť v Sandersonovom svete a vidno to. Po celej knihe nachádzame kresby nielen k samotnej ritmatike ale aj pútavé ilustrácie. Mapa je úvodom sama o sebe.



Dodatočné základné info

Príbeh je písaný v tretej osobe čo ale neuberá na emočnej zainteresovanosti.

Dej je dômyselne poprepletaný charakteristikou postáv (pútavá a výstižne krátka) a zasadením do doby aj prostredia. Pôsobí svižne, autor nič neopakuje a zbytočne nerozoberá. 

Podobá sa na taký malý kamienok zhodení z útesu – nič veľké sa nedeje, čas plynie jednoliato, žiadna poriadna akcia ale stále napredujeme, drobnosti sa nabaľujú bez zastavenia až ku grandióznemu finále. Aj preto je ťažké predvídať čo sa stane, kúsky skladačky prichádzajú neustále ale navzájom zatiaľ do určitého bodu jednoducho nepasujú.

Dlhšie úvahy len pomáhajú pochopiť všetky súvislosti, nevytŕčajú, nenudia.
Autor vsádza na jednoduchý priamočiari štýl a riadne sa mu to vypláca. Obsah „presahuje“ neornamentovanú formu a je tak ľahšie stráviť aj zložitejšie informácie. Časté dialógy.

Anotácia je tu vlastne zbytočná, kniha sama vás jemne prevedie cez všetky svoje inakosti.

Hlavný hrdina pôsobí mlado, viac ako teenager mi pripadá ako nadané a múdre dieťa (hlavne ide o postoj k dievčatám, nie je detinský) a kniha je tak dostupnejšia aj pre mladších čitateľov, hlavne chlapcov.



Prostredie

Príbeh je zasadený na akejsi alternatíve Zeme (toť stempunkový prvok), presnejšie na Amerických ostrovoch a prestížnej akadémií. Tá sa štruktúrou ponáša na naše, elitu ale predstavujú ako inak ritmatický študenti ktorý sa zvyšku, obyčajným ľuďom stránia napriek tomu že sú to deti najrôznejších vplyvných ľudí po celom svete. Atmosféra v triede je typická – starší, utiahnutejší profesor a banda ignorantských teenagerov.

Nie je to fantasy, autorove zmeny vídať občas a sú viditeľné hlavne na vynálezoch. Hlavným nástrojom sú pružiny a ozubené kolieska ktoré nachádzame v mechanických zvieratách aj dopravných prostriedkoch.

Celkovo je ťažké vystihnúť zmeny ktoré autor previedol pretože siahajú hlboko do minulosti. Niektoré veci zachoval, iné pozmenil a iné si úplne vymyslel. Znakom prepracovanosti sú aj vlastné nadávky ako „do prachu“ či „Majster (náš Boh) mi pomáhaj. Moc cirkvy ma neprekvapila, mince a ich hodnota v prepočte na tovar ma zase nesmierne zaujala.



Ritmatika

Stretávali sme sa s ňou už od prvej strany, každou ďalšou sme sa o nej dozvedali niečo nové. Pochopiť ju nie je tak zložité, najlepšie sa v nej však budete vyznať až na konci. Je to koniec koncov veda a odhaliť všetky jej zákutia sa nepodarilo ani samotným postavám.

Zo začiatku som mala pochybnosti že dvojrozmerné kreslené postavičky môžu byť skutočne zaujímavé. Taký šport ako napríklad futbal je tiež len o tom dať loptičku do brány no každý je z neho na vetvy a toto je, pre nedostatok akcie, dokonca skôr ako šach. Ale nuda? Kdeže!!! Joel je pravým nadšencom a opisy ritmatických zápasov a rôznych trikov a techník vás nepustí.

Názor na ritmatikov si však bolo ťažké vytvoriť. Sú prehnane tajnostkársky, niekedy až povýšenecký, veľa zarábajú, skoro idú na dôchodok, sú slávni ale na druhú stranu to majú to ťažké, veľa sa od nich očakáva, ich život je dopredu nalinkovaný, musia sa obetovať pre krajinu.

Nakoniec navyše vyšlo najavo pár neuveriteľných skutočností o pôvode a charaktere samotnej ritmatiky.




Netradičnejší žáner

Steampunk  bol jednoznačne pútavým prvkom. Podľa mňa nie je tak úderný ako fantasy, nevytŕča tak moc z reality pretože myšlienka na skorší pokrok je samozrejme lákavá a ponúka mnohé možnosti, stále sa však pohybujeme v „modernej dobe“ a táto črta príbehu je skôr „šalátom“ než hlavným chodom.

Príkladom starších zvykov  je nížšie postavenie žien v spoločnosti aj obleky ako bežné oblečenie.



Joel

Už od začiatku mi učaroval. Je roztomilo hanblivý, skromný, súcitný, bystrý, dobrodružný, má zmysel pre detail a vyvinuté logické myslenie čo potrebuje nielen pri ritmatike ale aj riešení zločinu.

Chudobné pomery, talent a charakter – práve kontrast medzi hlavným hrdinom a jeho rovesníkmi je to na čom stavajú mnohé knihy. Joel  je tak trochu „vyvolený“, dosiahne čo nikto iný nedokázal napriek všetkým nepriazniam osudu. Namiesto otrepanosti však možno vidieť pravdivosť. Mnoho priekopníkov v našom svete malo ťažký život a boli outsideri, veľmi odlišný od svojho okolia.

Napriek všetkému Joel nie je len krotký baránok čo sa ukazuje hlavne keď mu všetci hovoria že učiť sa ritmatiku je preňho zbytočné no on aj tak pilne a s nadšením študuje.

Nie je samozrejme dokonalý. Do vyšetrovania ho nezavedú žiadne ušľachtilé dôvody. Môže sa príliš nechať uniesť pocitmi, má svoje ilúzie, nebojí sa zariskovať aj mimo zákon a samozrejme aj jeho sa zmocňujú pochybnosti. V konečnom dôsledku bol ale úžasný a ... no, veď si prečítajte sami ;).



Ostatné postavy

Profesor Filtch bol sympatický. Učenec ktorý pozná svoje hranice, drží sa toho čo pozná no je láskavý a chápavý. Jeho pracovňa sa hmýri tvorivým neporiadkom no o to sú jeho metódy prepracovanejšie a usporiadanejšie. Má nadhľad, nerád sa konfontuje a keď ide do tuhého preukáže sa ako vnútorne silná osobnosť.

Melody bola ako malá odstrčená rodičmi a tak teraz odstrkuje všetkých ostatných. Samotárkou prestáva byť po neustálom stretávaní s Joelom ktorý sa ako jediný pokúsi ju pochopiť. Ritmatika ju obmedzuje a svojím postojom nám ukazuje odvrátenú stranu mince k Joelovmu entuziazmu. A ich priateľstvo len silnie. Páčila sa mi jej priebojnosť. Bojuje za to čo chce a nebojí sa povedať si svoj názor aj pred publikom. Je svojská, po všetkých neúspechoch sa podceňuje ale má talent (veď len sa pozrite na tie jej jednorožce na obrázku hore) ktorého hodnotu objaví až neskôr.


Záver

Bol veľkolepý!!! Epický!!! Nečakaný !!! Dojímavý !!! .... a nedokončený =(. Nechápte ma zle, nie je to cliffhanger ale po všetkom vábení je tu na konci to ALE, tá záclona za ktorú nazrieť nemusíte ale vy tak zúfalo CHCETE.

Na konci už bolo dosť akcie a vzruchu, bol to skutočný climax knihy a ja som od napätia takmer praskla. Autor má talent na postupné prilievanie len aby mohol dramaticky vzplanúť.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.