piatok, decembra 5

Ako na recenziu

Recenzia (lat.) je kritický rozbor umeleckého diela, odborného diela alebo vedeckého diela, ktorý obsahuje jeho odôvodnené hodnotenie.
Ale ako sa dá taká recenzia spraviť? Každý máme predsa svoj štýl a bola by nuda, keby sme všetci písali rovnako. Poďme sa zamyslieť, ja a dúfam, že aj vy a spíšme si pár všeobecných bodov recenzie.




1.Prvé riadky

Prvé riadky sú veľmi dôležité. Majú čitateľa zaujať, prinútiť čítať aj keď mu názov nič nehovorí alebo by ho nezaujímala kniha. Prvé riadky by mala kričať "prečítaj si ma!" a kvôli tomu zaberú aj dosť času. Skúste to vziať poeticky, šokujúco, napínavo ...

Každý deň sa vezieme papierovými autami do papierovej práce, vytvárajúc papierovú budúcnosť pre papierové deti z Papierových miest. Staviame základy svojich životov na pieskovom brehu, nevidiac vlnu ktorá nás v ďalšej sekunde zavalí. Vytvárame zrkadlá a márne utierame svoje sklá, nevidiac si na špičku nosa, vraviac si že dovidíme až na koniec vesmíru.
To je môj začiatok Papierových miest. Napriek tomu, že je to zhrnutie a prezrádza niečo o knihe vy totálne netušíte o čom hovorím ale znie to dobre, má to v sebe názov knihy a dovolím si povedať že zaujme a to dokonca aj tých čo knihu čítali. Oni tomu textu naviac porozumejú.

Úvod môže charakterizovať knihu aj keď by nemal obsahovať neobsahuje fakty

(Populárne knihy sa väčšinou propagujú samé. Ak niekoho zaujíma recenzia na všeobecne známu knihu, neodradí ho ani nudní začiatok ale spoliehať sa na to netreba.)




2.Úvod - po rozkliknutí

V ďalšom odstavci môžete spraviť to isté len pomocou faktov. Túto časť osobne vynechávam pretože napríklad to koľko má strán veľmi nevypovedá o dĺžke knihy (rôzny formát a veľkosť písma) a ani dej (anotáciu nájdete v každom online kníhkupectve) akokoľvek fascinujúci, nezaručuje, že autorka napísala tak bombový príbeh ako sľúbila.

Veľmi ľahko sa to dá vyriešiť linkom, najlepšie na kníhkupectvo ktoré sami doporučujete a tam vaši čitatelia všetko nájdu.
 
Ak máte radi poriadok a chcete predĺžiť recenziu pár nazbieranými faktami, jednoducho si vytvorte klasickú osnovu a pri každej knihe uvádzajte napr. dátum vydania, počet dielov v sérií ... Dá to recenzii istú formu a kto nechce, jednoducho to preskočí.

Na začiatok sa tiež môžete rozpísať o "vašej histórií z knihou". Prečo som si ju vybrala, kde som ju našla, odkiaľ ju mám, aké som čítala recenzie/počula názory, čo ste od nej čakali ...




3. Písať, Písať, Písať

Je veľmi ťažké napísať dobrú recenziu no je veľmi ľahké ju zabiť. Čitateľovi nestačí, že vám sa hlavná hrdinka páčila, že dej mal veľa akcie alebo zápletka bola pôsobivá.

Všetko treba odôvodniť a dokázať!

Takže v jadre môžete písať o čomkoľvek. Každý žáner je jedinečný a taký world-building - spôsob akým autor vytvoril nový svet sa nedá zhodnotiť v reálnej knihe, v contemporary.


http://www.maxistore.com.br/wp-content/uploads/2014/10/bad-online-reviews.jpg


Info
v akej píše osobe, rozdelenie na kapitoli, časti, zvláštnosti, spracovanie designu nadpisov prípadne troška o obálke

Postavy
- hlavné = ich charakter, vývoj (už v definícií románu je zadefinované že sa musia vyvýjať), rozhodnutia, minulosť, realistickosť ...
aj vedľajšie = aj tie by mali byť slušne rozvité, malo by ich byť dosť - nepostávať tam len ako kulisa

Rýchlosť deja/spád
by mal odpovedať žánru a podľa toho ho treba hodnotiť, je realistický/odfláknutý

Originalita
Je to niečo nové alebo spracovala niečo čo poznáte iným spôsobom? Tu sa dá často prirovnávať a čitateľ iste ocení prirovnanie k obľúbenej knihe ale nie príliš a nezabudnite, že zatiaľ čo vám to pripadá nové, iným nemusí.

Prostredie
 realistickosť prostredia, špeciálne vytvorené prostredie, ako sa vám ne/páčil opis

Štýl písania
Každý píše inak - napríklad taká Lisa Mcmann a Dream Catcher je úplne iná ako taká Stephanie Perkins, Anna and the french kiss.

Logické chyby
 Tak s týmto mám možno problém =D. Ale dá sa to všimnúť, ak sa zamyslíte.
(Napríklad som čítala nemenovanú knihu, kde svet ako ho poznáme v podstate zanikol a o desťa rokov tam hlavná hrdinka má domácu zaváračku uhoriek, ešte z doby normálna. A to má byť jedlé?)

Názory
Nie je to pre všetkých no mnohý si radi zgustnú na kritike. Ja osobne tento bod nezaužívam ale čítala som recenzie, kde to bolo na nich celé postavené. Autorka cez správanie postáv dáva istý vzor, vzor pre svojich čitateľov ako sa dá správať.
Napríklad u Hopelles od Hooverovej jedna dosť kritizovala, že keď k hlavnej hrdinke pristúpil chalan tak len za to, že bol pekný, napriek jeho hrubému správaniu, sa hrdinka zachovala milo a ešte mu podala svoj občiansky preukaz. Úplnému cudzincovi

Koniec
tu sa dáva dojem z konca, či to autorka ukončila poriadne s postavami aj dejom, či je to cliffhanger

Vaše pocity
tu by to malo byť najlašie, čo/kto vám bol sympatický, čo vás na príbehu zaujalo čo naopak nie

Konkrétne odporúčanie
Aj keď vám sa to nepáči, tak ... Snažte sa objektívne zhodnotiť pre koho je kniha určená. Vekovú kategóriu, preferovaný žáner. YA nie je ako YA a zase fantasy tiež nie je všade rovnaká.



http://www.shenandoahchiropractic.com/wp-content/uploads/2014/05/list-review-websites-ecommerce.jpg



A vždy všetko zdôvodňujte. Ako inak vám má čitateľ veriť?

Je hrdinka sebecká? Prečo si to myslíte? Urobila niečo sebecké? Tak ako autorka nemôže napísať o postave že je odvážna no v pravej chvíli kde to má ukázať ju schová do kúta aj vy musíte mať jasný dôkaz (je ťažké vyvážiť to niekedy zo spilermi)

Pomedzi to sa potom vkladajú citáty, pekné zaujímavé obrázky - také návnady na udržanie pozornosti a navyše citátmi sa dá krásne dokazovať a poukázať na štýl písania.

Najlepšie jadro je usporiadané, prehľadné jadro - nemusíte sledovať presnú líniu, postup ale ak je tento odsek o napr. scéne čo vám vadila, nezačnem uprostred písať o tom ako úžasný bol koniec. To ale hádam ani nemusím písať =).

Zvýrazňovanie dôležitých viet a podnadpisy tiež nezaškodia. Môžete sa tiež vyhrať s italic, bold, underline či striketrough,
                 zo
zarovnaním                 

Možno s farbou, štýlom a veľkosťou. Navyše sa nebojte písať od srdca. Ja sama, ako vidíte, nemám úplne klasický štýl písania, podajte to zrozumiteľne no svojsky, čitatelia chcú počuť váš názor a odpisovanie je na rozdiel od školy skôr na škodu. Používajte čo najviac prídavných mien, snažte sa hovoriť pravdu v najčistejšej podobe, a tak ako v slohu, snažte sa byť zaujímavý. Nedokončené výpovede, trendy opakovanie slov, dramatické pauzy a polo-odhalenia, krátke vety sú uderné a súvetia dokážu vyjadriť aj zložitejšie myšlienky v logickej postupnosti.







4. Grand Finále
 http://www.gfi.com/blog/wp-content/uploads/2010/08/review-stars.jpg

Tu mäžete vypychnúť celkovú charakteristiku - v jadre ste to rozvili, tu dáte to najpodstatnejšie, prípadne sa tto dá zhnodnotiť číselne, priradiť hviezdičky aspektom, ktoré vás najviac zaujali, vyjadriť očakávanie k ďalším dielom ...

-------

Dúfam, že vám článok aspoň trochu pomohol a do komentárov mi napíšete na čo dôležitého som zabudla.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.