pondelok, februára 2

Contemporary romantické šialenstvo - séria Sea Breeze od Abbi Glines


Písanie recenzií na každú knihu čo prečítam šlo samozrejme do kopru ale musím povedať, že vždy sa snažím nejako ku knihe vyjadriť a oznámiť vám to - používajúc bočný goodreads s updatemi - či už len obyčajnými hviezdičkami alebo len krátkym vyjadrením po anglicky pretože ak neviete anglicky, tak si tú knihu ani nemôžete prečítať. Ale teraz to pôjde.

Prečítala som takmer celú sériu Sea Breeze od Abbi Glines a dať to celé do jedného článku bude skvelé - dá to taký ucelený názor, objektívny.



Abbi GlinesAbbi Glines is a #1 New York Times, USA Today, and Wall Street Journal bestselling author of the Rosemary Beach, Sea Breeze, Vincent Boys, and Existence series. She has a new YA series coming out in the fall of 2015 titled The Field Party Series . She never cooks unless baking during the Christmas holiday counts. She believes in ghosts and has a habit of asking people if their house is haunted before she goes in it. She drinks afternoon tea because she wants to be British but alas she was born in Alabama. When asked how many books she has written she has to stop and count on her fingers. When she’s not locked away writing, she is reading, shopping (major shoe and purse addiction), sneaking off to the movies alone, and listening to the drama in her teenagers lives while making mental notes on the good stuff to use later. Don’t judge.





Abii je fajn spisovateľka.

Už keď som začínala čítať a objavila fan preklady od Marti bola jedna z contemporary (realistických), ktoré ma zaujali. Napríklad tá Rosemary Beach - mne známa ako Too Far kde máme jednu trilógiu o neviniatku s rokovou hviezdou, nasledované ďalšími hrdinmi z tohto prímorského mestečka. Alebo Vincent Boys - kompletný balí s potetovanými ale v skutočnosti roztomilými bratmi. A samozrejme jediná paranormal - Existence kde sa dievča zamiluje do smrti/smrťky.

Abii nie je najoriginálnejšia no jej knihy som si dokázala užiť ako mladšia a aj teraz ako skúsenejšia. Síce podstatne menej no po 800 prečítaných knihách človek proste tú laťku zdvíhať musí.





Sea Breeze je malé mestečko s jednou strednou školou kde máme bandu priateľov čo sa potulujú rôzne okolo seba a majú medzi sebou rôzne vzťahy. Je to ako s Rosemary Beach a všetkými ostatnými sériami kde máte bandu super ľudí a vy každého dáte vlastnú knihu. Tie vzťahy sú niekedy až príšerne nerealistické - poriadna insta-love, s odôvodneniami ako "milujem jej dlhé nohy" a vždy je niečo čo ich vzťahu príšerne bráni až sú po ich prekonaní napokon šťastný ako blchy. Dielov tu deväť a ja vám teraz, bez ďalších rečí predstavujem tie čo som čítala:


----------------------------------------------------------------------

Breathe

11479285

Série začína nevinnou Sadie, ktorej matka otehotnela ako mladá. Táto matka sa musela teda vzdať svojej žiarivej budúcnosti a napriek nedostatku jedinej materskej bunky v televychovala nesebeckú, plachú, pracovitú Sadie. Tá je v ich vzťahu tou zodpovednou a preto keď jej matka otehotnie, privolí a ide za ňu cez leto pracovať ako upratovačka. "Prekvapivý" zvrat - dom kde teraz pracuje patrí teenagerskej hviezde, Jaxovi Stoneovi.

K našej bande sa dostane cez spolupracovníka, Marcusa, ktorý sa o ňu tiež zaujíma no oproti dokonalému Jaxovi samozrejme nemá šancu. Je to clishé aj keď nie úplné - Jax nie je žiadnu sukničkársky bad-boy ale už len fotky s inými hviezdami stačia nesebavedomej, úbohej Belle, Sadie aby mala depky z neistoty. Nie je to zlé no príliš prečačkané a dramatické na to, že ide o obyčajný, nie až tak komplikovaný život jednej milej, trochu patetickej baby.

 Neskôr vytvorená obálka aby tématicky sedela k ostatným:

18906497

My review:

Just imagine ...

imagine the most clishe girl with all blushing
imagine the most clishe guy, with all hotness
imagine the most clishe situation a rock star and poor, innocent girl can be found in

That is Breathe.

The first novel from Abbi Glines.

That's the crux of the problem - it is first and so immature! Years ago, I might have enjoyed it. Now?

The insta-love was teeth-rotting. Hot girl who don't realize her attractiveness deserving big eye-roll. Her whole (Bella) personality, fact she don't have friends or don't date until she suddenly work for Jax and have friends and family and boyfriend all at once. How they do know zilch about each other but is suddenly not only in love but they also seriously love. The way Jax spoke, the way she felt about everything ...

It was like reading a sum up of clishe things, made into a story.

Why I read it?

Because Sadie was still sometimes very mature and intelligent. She has done the right things, sometimes. She was brave in a way, Not ever

ything was fluffy-unicorn-rainbow for her.

It was so rare but it was not terrible or unreadable and after sweet, great Immriel, this was a quick one day stand. 



Quotes done by my kindle:


Breathe (Glines, Abbi)
Wednesday, January 28, 2015

+ They were intimidating, big, and didn’t appear to trust me. I wondered if I seemed dangerous to them, all five feet six inches of me. I glanced down at my skimpy white shorts and purple tank top and wondered if they considered the fact it would be impossible to hide weapons in this outfit.

+ “You’re everything I write about in my songs, but can never have.”

+ Fact was, a part of wanting to soothe another person was making yourself feel useful.


+ We could deal with things alone. Of course we could. But it was so much better together.


Because of Low

13146214

Dvojka je o Marcusovi, ktorý stretne najlepšiu kamošku svojho nového spolubývajúceho - Willow. Low je zase to chúďatko z príšerného prostredia čo sa musela sama o seba postarať a Cage, jej najlepší priateľ a totálny sukničkár nemá o nič lepšie rodinné základy.

Takže obaja si myslia, že Marcus a jeho uhladené spôsoby nie je nič pre ňu no Marcusov otec podvádza jeho mamu a tak máme drámu a dôvod prečo jeho živto nie je až tak dokonalý.

Samozrejme sa dajú dokopy a samozrejme sa to nezaobíde bez klišé no úroveň pomaly stúpa, možno vás tam aj niečo prekvapí a letné čítanie je to priam ideálne.
 
16117358


While It Lasts

13496738

Cage je delikvent no Low videla čo v ňom je - videla toho loajálneho, nežného a milujúceho chalana. Lenže on nebol pre ňu.

Takže keď tento opilý sukničkár prekročí čiaru a jeho športová kariéra je v ohrození - pošlú ho do zapadákova prehadzovať slamu. Tu je nečakane mladá, krásne dievča, farmárova dcéra, ďalšie príšernéné neviniatko, ktoré ho ale neznáša. Postupne ich vzájomná príťažlivosť zblíži a samozrejme tu máme ďalší úžasný pár.

S každým dielom sa Abbi zlepšuje. Breathe bola jej prvotina a tuto už máme pár zaujímavejších prvkov a možno aj zvratov. Eva mala svoju prvú lásku no tá jej zomrela, má konzervatívnejšieho otca, Jimmy, jej kamoš je taká kôpka veselosti.

Je tam pár romanticky spracovaných vecí. Cage neznáša prácu na farme no keď tam príde, všetko v pohode zvláda. A podobne. Ale zase sa to zlepšilo a dieli na seba nadväzujú a vy ste radi keď minulé páry vidíte (aj keď sú stále beznádejne zamilovaný).

16102250



Just for Now

15778138 
 Preston je ďalší sukničkár čo sa rád opíja v miestnom bare no pravdou je, že Amanda, Marcusova mladšia sestra, ho zbožňuje.

Po nešťastno incidente, ktorý svojou škandálnosťou prekvapil sa sami sebe vyhýbajú. Marcus by bol zhrozený keby sa o tom dozvedel navyše ako každý neposlušný chlapec má aj Preston pocit, že je nenaparaviteľný a nezaslúži si také čisté, nevinné dievča.

Prípravy na svatbu, páry z minula, známe prostredie, tajné schôdzky, výčitky svedomia, neznámy zdroj prijímov, súrodenci a dokonalé riešenie ...

Postupne sa laťka zdvíha aj čo sa týka popisu elektrikou nabitých scén a autorka popúšťa z trápnych, neopísaných "boli sme ako jedna duša" do trochu popisnejšíchdetailov a "škaredých" slov.
17452829

5 - Sometimes it Lasts

opisuje zase Cage a Evu - nejaký problém a on musí dokázať, že si ju zaslúži a bla bla - nečítala som to

6 - Misbehaving

O Jasonovi (Jaxovom bratovi) a Jes, najlepšej kamoške miestneho gitaristku Krita - nečítala som
Bad For You

18870159 
Túto knihu som čítala včera (nič vám to nehovorí dokiaľ nepoviem, že 8 diel som čítala predvčerom) - nebola som si istá poradím a ďalší diel som už začala čítať.
Krit je ďalším príkladom zraneného sukničkára čo má v sebe taká prázdnu dieru a čo využíva baby.
S nevinnosťou ďalšej hrdinky to autorka poriadne prehnala - vyrastala v dievčenskej škole pod dozorom slovne napádajúcej náboženskej ženy a jej manžela čo sa o ňu totálne nezaujíma.
Samozrejme má totálny problém so sebavedomým (Bella je oproti nej úpná dračica) ale zázračne dokáže v niektorých sitáciach totálne prekvapiť, dokáže sa postaviť za iných a aj keď si myslí, že je s ňou niečo zle, že každé slovo čo povie je blbosť aj tak z nej Krit spraví úplnú nezbednicu čo nemá problém zapadnúť do normálneho života o ktorom len snívala.

Je to tak trápne a patetické no keď som tak ako pri všetkých predošlých dieloch preskakovala blbé monológy kde sa hrdinka sama zhadzovala šlo to a dokonca som si to užila.

Ďalšie ľahké čítanie nad ktorým sa radšej nezamýšľajte do hĺbky.

 Hold on Tight
18870150 
Trošku z radu vybočuje až táto kniha.
Prelínajú sa tu dve línie - minulosť a prítomnosť, našťastie minulosť je v menšine.
Siena má konzervatívnych rodičov a jej najlepší priateľ, Dustin, sa rozhodne, že ako jediná osoba s ktorou Siene hovorí, je na čase si krásnu babu privlastniť a začať s ňou chodiť.
Nachdázame sa v jeho aute a ... nerozprávajú sa tam. Siena tichučky trpí - Dustin ju nepriťahuje a nepáči sa jej čo robia no on to vraj od nej potrebuje tak je ticho. Potom on zomre, ona sa zrúti a s jeho dieťaťom odchádza preč, preč od rodičov k tete.
Tuto je to omnoho zaujímavejšie. Odhaľujeme skrytú minulosť a aj keď je Dewayne, Dustinov brat stále ten seba-podceňujúci bad boy, máme tu roztomilého chlapca, Micaha a ich vzťah sa netočí len o tom ako sa spolu vyspať a či im to vydrží. Asi najlepšia zatial zo série aj keď to záleží od vkusu.
9 - Until the End
Trisha a Rock boli už od začiatku série pár a dokonca sú rodičia no ako sa to celé začalo? A ako skončili všetky predošlé páry? To sa dozviete v poslednom dieli. Nečítala som.

Samozrejme - čísla sú iné.

Zaťiaľ čo prvý diel prečítalo oficiálne 40 000, posledný len 6 000.

Ale verný fanúšikovia sú z každého dielu totálne na vetvi a ak mu dáte šancu, hociakému dielu lebo sa to nemusí čítať po poradí, nemyslím si, že oľutujete.


Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.