pondelok, decembra 14

podľa Goodreadsu spoznáš Knihomoľa

This is awesome cause I'm such a book worm and my shells are full of books:


Chodiť po domoch a hodiny študovať niekoho knižnicu je v dnešnej dome nielen out ale aj nepraktické, nespoľahlivé a samozrejme divné. Čo však internet vzal to aj dal a väčšina moderných knihomoľov je dnes prehľadne vyvesených na skvelej, medzinárodnej stránke menom Goodreads.

A ako lepšie spoznať súdruha v knihe než presnoriť mu jeho profil a virtuálne poličky?


GR je totiž so svojimi mnoho-vrstvovými, prispôsobiteľnými a sociálnymi funkciami dokonalým pre podrobný psychologický rozbor. Profil GR je ako bludisko, ako starý dom, ako systematické tápanie mysľou toho druhého. A aj keď sa z neho nedá samozrejme vyčítať úplne všetko, u správneho milovníka kníh tam nájdeme ... no, väčšinu.

Prinášam vám humorne-pravdivý, podrobný, nezvyčajný príspevok, plný otázok, odpovedí a kníh o tom ako sa naša osobnosť odráža v našom profile. 

Dive in & enjoy!


---------------------------------------------------------------



veľký READ

A začneme hneď od toho najdôležitejšieho.

Základná polička Read je pýchou každého z nás. Je ako odznak cti, vykresľuje všetky krásne, prežité dobrodružstva ako aj všetky nerovnocenné boje s povinnou/klasickou/inak náročnou literatúrou.

Číslo: vypovedá o intenzite knižného šialenstva zapálenia
Stats: kedy sa pridal ku GR? kedy začala vôbec čítať? ako často číta? pridala knihy z detstva/minulosti? Polička read a jej štatistiky má na všetky tieto otázky odpoveď. 
Žánre: aké knihy dominujú? aké témy sú jej blízke? je to dobrodruh alebo sa drží pri tom čo pozná?
Nastavenia: čo sa mu na poličke ukazuje? má tam priemerné hodnotenie alebo len dátum prečítania? prispôsobil si ju alebo tam nechodí tak často aby na tom záležalo? obálky alebo podrobnosti? detail alebo efektivita? koľko kníh na stránku?

Read ti toho povie veľa. O minulosti aj prítomnosti. O charaktere. O zvykoch. Vidíš či ten druhý číta po večeroch a jedna kniha mu trvá aj týždeň alebo knihu zhltne za deň. Vidíš či má radšej fantasy alebo je na contemporary - či sa drží pri zemi alebo lieta v oblakoch. Vidíš ako moc knihami žije aj ako ich prežíva. Dá sa tu zistiť kedy najčastejšie číta, či dovolí aby mu škola/práca knihy prerieďovala, kedy mal knižnú depresiu alebo bol extra zaneprázdnený (medzery v dátumoch). 

V Read sa slovom skrýva to hlavné, tá duša, podstata - esencia. Ale nevie všetko.



TO-Read

Všetci ho poznáme. Všetci ho zbožňujeme. A len málokto ho dokáže ovládnuť. Ak je na GR nejaká nehmotná, neodmysliteľná, knižná sila, je to najväčší nepriateľ a brat Reada, mystický TO-Read.

TO-Read, ktorý má u každého z nás tendenciu rásť závratnou rýchlosťou a jeho spätné a časté prezeranie často vynáša na povrch tie najtajnejšie túžby (ako odsťahovať sa na pustý ostrov a všetky tie knihy prečítať). Ten TO-Read, ktorý sa stále snaží predbehnúť veľkosťou Reada.
TO-Read láka svojimi neobjavenými príbehmi, krásnymi obálkami a niekedy aj vzdialenými dátumami vydania. 

TO-Read je jednoducho fatamorgána, mysliteľný stoh kníh - jedna veľká kopa nádejí a očakávaní.

Číslo: čím väčšie tím horšie, mať tu veľa kníh nie je veľmi zdravé ale mať ich tu málo je zase, priznajme si to, divné
Dátumy: v podrobnostiach vidieť ako sa o ňu človek stará, ako dlho tam už žmolí tú či onú knihu - vidno ako ju väčšina zanedbáva

Čo vám ale povie? T-R vypovedá o povahe - o tom či je človek zbrklý a pridáva knihy len pretože sa mu páči obálka* alebo si každú jednu podrobne prezrie. Vraví, či človek dá na hodnotenia a dá šancu aj menej populárnej knihe čo môže byť známkou ako naivity tak otvorenej mysle. Asi najviac kričí to čísielko, to klamné zalapanie po dychu keď si človek všimne, že ten druhý má viac než tisíc kníh a väčšina z toho patrí sem. T-R môže značiť veľké ambície ako aj horko-sladkú zasnenosť a práve Read môže ukázať či na tú roky stavanú horu dokáže vyjsť alebo ňou ostane zavalený. Malé číslo môže dokazovať pozoruhodné sebaovládanie.

*časť tejto témy súvisí aj s témou Odporúčania, ktorú nájdete nižšie




Currently-Reading

Tie nenápadnejšie črty osobnosti nájdete v tej doprostred vtlačenej, často malej až neexistujúcej poličke Čo-práve-čítam.

C-R ukazuje ako dlho vám priemerne trvá prečítanie. Ukáže, či ste pre multi-tasking a dokážete prepínať z knihy na knihu čo vraví o istej prelietavosti alebo zaneprázdnenosti - hektickom štýle života. Alebo rozčítate niekoľko nezáživných kníh a mesiace si ich tam sušíte pretože ste príliš tvrdohlavý/nemyslíte si, že sa ich môžete vzdať? Ste typ čo potrebuje dokončiť kruh alebo vás kniha baví aj s toľkými prerušeniami? Máte dobrú pamäť? Ľahko sa vžijete do knihy? Táto polička neskrýva žiadne svetoborné tajomstvá ale malý tip? Toto je poličku na ktorú sa pozrieť ak chcete danému človeku požičať knihu.


Updates

S C-R sa spájajú aj novinky - pravidelné zdieľanie pocitov. Alebo naopak ich nedostatok. 

Chodíte na GR tak často, že každá kniha má aspoň 5 komentárov popri čítaní? 
(Naznačuje povahu extroverta/sociálne zaťaženého človeka plného emócií.) 

Chodíte sem vždy aj pri tých najzaujímavejších knihách, od ktorých sa musíte odtrhnúť? 
(Asi ste povahou stály a trváte si na svojich tradíciách.) 

Dávate updatey pre seba a budúcu recenziu alebo pre priateľov? Sledovateľov? Širokú verejnosť? (Kde ležia vaše priority? Komu ich adresujete? Čo vás motivuje?) 

Udávate svoj postup v percentách alebo radšej strane? 
(Čítate e-knihy alebo papierové?)

Pridávate pocity pravidelne alebo len keď máte niečo konkrétne?
(Dávate skôr na subjektivitu alebo fakty?)

Novinky sú jedna krásna studňa informácií o stave vecí - sú o tu a teraz.



Ostatné

U mnohých vyznie smiešne nazvať zbytok poličiek "ostatné". Vyznie to priam k popukaniu keď si všimnete, že tých "hlavných"* poličiek má človek tri, možno štyri/päť a tých čo si sám pridal je ... dvadsať?





"Ostatné" poličky sú jedna obrovská divoká karta ale zároveň tá najprispôsobenejšia - najsosobitejšia. Ak chcete študovať to unikátne, nemusíte chodiť ďalej.

Pre štúdiu osobnosti je to oblasť hádaniek, neistoty. Oblasť hlbšej psychológie. Dozviete sa veľa ale len ak ich dokážete rozlúsknuť a interpretovať. Je však niekoľko všeobecnejších rysov. Tu vidíte, napríklad, či je niekto perfekcionista alebo či má rád vo veciach poriadok (možno oboje? čo sa odráža hlavne na počte alebo type poličiek. Vidíte tiež čomu prikladá dôležitosť. Ide mu o rozdelenie podľa dátumu? Podľa hviezdičiek? Podľa žánrov? Podľa jazyka? A ešte dôležitejšie, prečo ich tak má/potrebuje/chce mať rozdelené?

Na niektoré témy tu jednoducho nájdete len otázky ale nie odpovede.

Chceme byť ešte konkrétnejší? Pozrime sa na najtradičnejšie poličky.

*dôvody pre ďalšie hlavné poličky rozoberať nemusíme - často sú len praktické a ak nie sú, potom môžeme ísť s teóriou, že títo ľudia potrebujú prispôsobovať realitu sami seba, nie sú spokojný s tým čo im dali, radšej si to urobia po svojom (ambicióznosť, pracovitosť, zmysel pre detail)


Favorite

Požiadavka na najobľúbenejšiu knihu je považovaná v tých najvyšších kruhoch Knižného Sveta za urážku ale veľa zanietených čitateľov si je naopak jasných, kde jeho záujmy ležia. Síce má tá pollička takmer/viac než sto kníh a často aj príbuzenské poličky typu "page-turner" ale legitímny knihomoľ sa nad tým nepozastavuje a len obzvlášť vysoké čísla poukazujú na silnejšiu nerozhodnosť. 

Obľúbená polička nie je žiadna veštica. Jednoducho máte viac-menej prehľadne rozvinutý list obľúbených vecí ale niečo z nich vydedukovať by šlo ťažšie.


Given-up

alebo unfinished - tento človek chce mať zaznamenané čo všetko skúsil a nedokončil. Je to kvôli tomu aby to mal poznačená kvôli zlej pamäti a nezačal ju čítať znova? Alebo aby ostatný vedeli, že mu nestála ani za to ju dokončiť? Sú ľudia, ktorý knihu proste ukončia a sú ľudia, ktorý si aj tú nedokončenú dajú na profil. (Osobne neviem prečo - ja mám voliteľné poličky len tri.)

Poetický pod-druh tejto poličky je aj polička s názvom "trees-died-for-this-shit". Je to skrátená manifestácia všetkých tých sarkastických, prehnane kritických/úprimných recenzií, ktoré robia GR tak zaujímavým miestom. 


Hodnotiace

Hviezdičky alebo prívlastky? Niekto tu chce vedieť celkový prehľad svojich hodnotení. Ale čo sa budeme sťažovať? Podľa pomeru hviezdičiek hneď vidno či je človek náročný čitateľ alebo mu ide skôr o oddych. V jedno-hviezdičkových uvidíte či knihu dočíta aj keď ho nesmierne vytáča (vytrvalosť? nádej umiera posledná?). Vidno ako ľahko/ťažko udelí niečomu 5 hviezdičiek. A pomerne obyčajná "pol-hviezdička-dole" zase ukazuje, že sa človek nerád dáva škatuľkovať a teda nerád veci škatuľkuje. 5 hviezdičiek ako stupnica jednoducho nestačí.


Séria/Autor/Žáner/Témy

Rozdelenia podľa žánrov je zaujímavé, pretože hneď si žiada otázku - prečo? Je to kvôli praktickosti? Ale to si potom pozerá svoju poličku tak často? Alebo to potrebuje na niečo? GR túto funkciu nemá, takže zmysel to dáva. Ale aj tak. Prečo? Rozdelenie podľa autora či série ... tak to je pre mňa nepochopiteľné, nehovoriac o tom, že nepraktické. Moje prečítané knihy za chvíľu dosiahnu krásne jubileum tisíc a vytvárať si poličky po troch, aj keby aj dvadsiatich knihách podľa série ... Povedzme len, že ak niekto vie viac, náramne uvítam nezaujatý názor.


Technické záležitosti

Knihy sa tiež rozdeľujú druhovo a je zaujímavé pozorovať kto sa rád díva na to číslo cudzojazyčných kníh, kto potrebuje vedieť či má tú knihu doma alebo len počítači. Je to taká praktickejší ale aj sentimentálny. Fakt, že si človek zvolí vytvoriť samostatnú poličku keď GR má túto funkciu integrovanú (a môžete dokonca popísať v akej kondícií a aké vydanie doma máte) o niečom vypovedá. Možno ten človek nepotrebuje hľadať a poznať svoje okolie a o tejto funkcii nevie (jednoduchosť?). Možno ju aj tak chce mať ako poličku (netrpezlivosť preklikávať/poriadkumilovnosť?). Potom sú tu jazyky. Čo si nezvolí v akej verzii/jazyku ju čítal? Bolo to len-tak-mimochodom alebo to používa? Alebo ako ja sa rád pozerá ako veľa originálnych verzii prečítal? Požičiava knihy a je to tam pre ostatných? A potom sú tu záležitosti o knihe. Je to ARC? Aký je to uhol pohľadu (POV)? Dobrá hrdinka alebo na nič hrdina? Očividne si potrebuje každú knihu poriadne zaradiť.

Ale na to vám len profil nebude stačiť ...



Recenzie

A teraz si poďme priznať pravdu. Najviac o človeku vypovedajú recenzie. Dokonca aj obyčajné recenzie od menej sofistikovaných ľudí, ktorý ku knihe napíšu dej a vymenujú čo sa im na hlavnej hrdinke páčilo majú svoju výpovednú hodnotu.

Je to zložité. Áno, je tu veľa informácií ale človek ich musí vedieť interpretovať.

Veľa gifov? Veľa emotívnych obrázkoch na ešte nevypublikované knihy? To môže znamenať hlboké emočné prežívanie. Extroverta - potrebu vykričať svoje pocity do sveta. Silnú vášeň pre knihy.

 photo nickiblink_zps68f9bbb9.gif

Začína recenziu príbehom ako sa k tej knihe dostal/a? Možno dbá na detail. Možno je zástanca chronologickosti. Možno knihy berie skôr ako obyčajnú, oddychovú činnosť a nejak sa netrápi ako profesionálna recenzia je. Možno potrebuje uviesť veci do kontextu.

Začína zosumarizovaním pocitov? Ohodnotením knihy? Táto osoba nechodí okolo horúcej kaše. Priamosť a úprimnosť.


Predom daná štruktúra? Na uľahčenie? Ľahký prípad OCD? (Ako ja?) 
Popisuje dej podrobne? Možno mu nejde tak o umenie a štýl ale práve ten príbeh. Možno nevie čo napísať.

Hrubé? VEĽKÉ?! Veľa výkričníkov?????? Veľa emócií a menej faktov. Niekto to má nízku hranicu nadšenia a nízke nároky.



Citáty? Recenzent hrá na city? Alebo chce využiť knihu nech sa "propaguje sama"? Lenivosť? Neschopnosť to opísať? Vážny prípad fangirlingu?
Recenzia z dvoch slov alebo viet? Priamosť. 

Odkazuje na predošlé recenzie prípadne predpokladá, že ich ten druhý čítal? Schopnosť nadhľadu a asociácie. Verí v silu porovnávania. Zooming? Začne od všeobecného a skončí u detailov? Začne vymenovávať dôvody prečo si knihu vybrala? Podpora kategorizácie.


Dáva spoilery/varuje pred spoilermi/ skrýva spoilery pomedzi riadky? Možno menší problém s ovládaním/sebakontrolou =D ?

Píše s chladnou hlavou a odstupom alebo hneď po dočítaní s emóciami? Odkladá písanie na poslednú chvíľu (prokrastinuje)? Myslí to s knihami tak vážne až si založil blog? 

A mnoho ďalších. Ľudia sú koniec koncov komplexný, unikátny organizmus.



Aktivita

Množstvo času stráveného pri GR a pri knihách sa často dá odhaliť cez aktivitu. Cez lajky a účasť v kvízoch. Cez množstvo za deň pridaných kníh. Cez veľkosť zbožňovania kníh. Tu sa ľahko odhalí ako dlhý má rozsah pozornosti ("attention span"). Či dokáže surfovať hodiny z jednej stránky na druhú. Možno to odhalí či je človek klasický knižný vlk samotár a namiesto po baroch vymetá goodreads - má dosť času a vôle sem často chodiť. 



Odporúčania

Majú najväčšiu súvislosť s dôverou. Hľadáte si knihy sami? Samostatnosť. Často klikáte na ikonku explore? Túžba dosahovať čo najlepšie výsledky. Dáte na radu priateľov? Píšete o radu do komntárov? Veríte viac úsudku iných. Chodíte len tak okolo a v poličke schovávate hlavne všetky tie lásky na prvý pohľad? Impulzívny a emocionálny. Verí oficiálnym odporúčaniam? Obľuba faktov a chladného rozumu. 



Citáty

A z kade pochádzajú vaše citáty? Z obľúbených kníh? Brodíte sa vo vlastných citátoch (nižší prah zaujatia)? Obľubuje skôr citáty o láske alebo živote? Je to romantik alebo filozof? Označí aj dlhší citát? (attention span) Prebieha u vás citátová čistka alebo citáty neriešite? Veľa inšpiratívnych citátov by poukazovalo na hľadanie múdrosti a vzorov, hľadanie samého seba a rád do života prípadne túžbu po vnútornom raste.



Trivia/kvízy/(listopie)

V tejto kategórií sa odráža prostá súťaživosť a pocit dokazovania si. Každý ho má no ako moc ho človek počúva? Ako moc si potrebuje dokazovať/uistiť sa? Knihomoly sú predsa známy svojou neistotou. Každý predsa potrebuje byť hrdý na seba, svoju pamäť a úspechy. Vytvárate vlastné? Tomu sa vraví lojalita obľúbenej sérií.




Socialita

Knižná ale verejná. Goodreads je možno sieť kníh ale spája celý svet ľudí. Ako moc ste pospolitý vy?


Priatelia

Prekvapivo nepriamym znakom môže byť oblasť priateľov. Družnosť sa možno rovná dlhému zoznamu priateľov no u individuálnejších jedincov to môže znamenať ovplyvniteľnosť (prijme akúkoľvek žiadosť) ale aj len zapálenosť pre knihy (pridávanie obľúbených blogerov). Nadväzuje kontakty on alebo ho musíte požiadať?

Ako často si porovnáva knihy? Považuje za dobrého hlavne priateľa, s ktorým majú spoločné chute (čo sa rozširuje aj mimo knihy)? Alebo ide skôr o zadosťučinenie (pretože každý z nás to aspoň raz za čas potrebuje)? 


Odbery

Odoberá len od priateľov alebo potrebuje viac nezaujatých recenzií? (Overuje ale preveruje?) Vyberá si ich pozorne alebo sa dá nalákať podľa jednej dobrej recenzie?


Správy

Používa GR ako druhý fb? Buď nechce miešať vzťahy alebo je extrémne sociálny. Alebo ani fb nemá?


Diskusie/Komentáre

V oblasti družnosti vo všeobecnosti platí čím viac tým viac. Čím hojnejšie máte priateľov, obľúbených blogerov, aktivity a komentárov, tím silnejšia je vaša komunikatívna, priateľská stránka.

Komentáre ukazujú ako moc názorov-plný človek je. Ako moc sa potrebuje vyjadriť/vyrozprávať. Kedy vie mlčať, kedy neodolá. Či sa radšej háda o tom ktorý love interest je lepší alebo radšej preberá otázky na zamyslenie. Vyjadruj sa len na obľúbené knihy, len z princípu alebo len ak nesúhlasí či naopak nájde spriaznený názor? Keď už o to ide, ako reaguje na negatívne recenzie? Dokáže to prehltnúť? Alebo má o niečo výbušnejšiu povahu? Nadáva alebo sa rozpisuje? 

A samozrejme, práve komentáre odhaľujú skutočné, priame názory. Na to nesmieme zabudnúť.


Skupiny

GR je nepochybne komunita a skupiny osobne považujem za najvyššiu mieru (ukazateľ) spoločenskosti, pokiaľ nie sú len prostriedkom k niečomu ďalšiemu. Cieľ veľa vypovedá. Výzvy? Žánre? Podľa krajiny? Písanie? 




Profil

Profil je napriek zdaniu veľmi dôležitým prvkom spoločenskosti lebo ukazuje ako sa chcete ukazovať širokej verejnosti a priateľom. Ako moc je prepracovaný? Dávate si na svojom dojme záležať? Alebo ste opis odbili a "prekročili limit" u obľúbených žánrov? Je GR vážna známosť alebo knižný denník?

Fotka? Kresba obľúbenej postavy? Tu sa môžu skrývať isté sny, nádeje, postavy/vlastnosti, ktoré obdivuje alebo by rád mal/bol. Jeho stelesnenie v knižnom svete. Alebo je to len najnovší úlovok? Meníte ju často pretože vás chytia stále nové knihy? (nestálosť)



Autori

Tu sa dozviete o jeho pohľade na knihy. O druhu knižnosti. Vníma knihy ako niečo oddelené, nezávislé od autorov? Obdivuje autorov len z princípu? Má pred nimi rešpekt a odstup (postoj k autorite/vzoru) alebo im v pohode píše a pošle žiadosť o priateľstvo? Sleduje autorov u obľúbených kníh vôbec alebo na nich nezáleží? Dokonca chodí na podpisovanie alebo krsty?


Podružné funkcie

Tu máte hneď dve drobnosti. Postoj ku GR a iné, menšie charakterové rysy. Ako veľmi GR využíva? Pridal sa na kreatívne písanie? Stal sa knihovníkom? Poznáte GR Voice? Sledujete GR blog? Hlasujete keď príde Goodreads Choice?


Na konci zistíte či je človek hrdý knihomoľ alebo je milovník kníh ako takých. Ako moc zapadá do stereotypov, ako moc zo seba dáva zo seba pre knižný svet aby videl. Môžete zistiť aký je. Ako sa stavia k veciam. Poodkryť jeho minulosť, ponoriť sa do jeho prítomnosti.

GR je každopádne, ako som dúfam preukázala, možným zrkadlom duše.

Stačí sa len pozorne zahľadieť.

--------------------------------------------------------

A to je všetko. Dúfam, že sa vám článok zapáčil - niektoré časti ste nebrali príliš vážne a iné vás zase ponúkli sa zamyslieť. Koniec koncov, článok platí aj pre mňa.

Dámy a páni,
Ďakujem za pozornosť.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.