sobota, júna 18

Quiche Frittata



Quiche (kiš) a frittata sú pre mňa dva veľmi podobné recepty.

Frittatu som vlastne už vyskúšala a bola dobrá:




Ale až nedávno sa mi podarilo prejsť na jeho ďalší level - kiš. Recepty sú podobné v tom, že sa rôzna náplň (v mojom prípade opražená zelenina) zalieva zmesou okorenených vajíčok a posypaná syrom sa dáva zapiecť do rúry, s tým, že kiš má navyše plát lístkového cesta.

Úprimne, sú recepty, ktoré sú chutné ale naaranžovať ich na tanier je hrôza a kiš mi príde jeden z nich pretože aj keď sa doma všetci oblizovali, aj keď som navrch pridala krásne mriežky a postrúhala syr pre hnedú krustu, nepodarilo sa mi ho skrotiť do rozumne elegantnej polohy.


Na chuti mu to však neuberá a úprimne, jeho menšia, košíčková verzia je naživo stále nesmierne roztomilá, aj keď bola pre mňa trochu ťažšia na prípravu.

Vezmete obyčajné lístkové cesto a dáte ho predpiecť - zavážené, tak aby spodok zostal rovný ale zároveň sa cesto trochu upieklo. Mali by si tam dať fazule na pečenie ale ja som dala spodok menšej formy na pečenie. Ťažšie to bolo napratať správne do košíčkov. Tie som ani nevedela ako zavážiť.


Nezabudnite na okraje - chceme z toho spraviť nádobu (tento pokus mi ukázal, že treba poriadny okraj). 



Navrch som tiež dala pásiky (vždy som chcela spraviť pásiky a bola to sranda a chcem spraviť ďalšie ale na jablkový koláč).


V košíčkoch nechceli držať strany, takže každý naplnený bol úspech.


Grana Padano navrch.


Tu je moja frittata číslo dva pre viacerých a aby bola chodom samo o sebe, pridala som tam aj zemiaky.



A na to čerstvá rajčina.


Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.