sobota, júla 16

Cesta k BIO

 http://sandy-hill.com/wp-content/uploads/2015/01/9_SH_biography.png

A tým BIO nemyslím nič biologické - nemyslím zdravé a organické. Myslím O mne, myslím Ja, myslím About me. Myslím to ako sa všetci autori (či už knihy alebo blogu) v určitom bode potrebujú zhrnúť do odstavca alebo dvoch, myslím na skutočnosť ako ťažké môže byť ohúriť a zároveň povedať to dôležité.

Tento článok nebude plný rozkazov alebo definícií. Bude to rovnako zamyslenie ako aj zhrnutie mojich názorov do pár ľahkých krokov, podľa rôznych vzorov.

Koniec koncov, ako lepšie sa naučiť napísať si životopis, než učiť sa od majstrov ...?



Každý autor s profilmi na sociálnych sieťach a aspoň kúskom sebakritiky vie, že napísať si akúkoľvek O mne kolónku býva otázkou skutočného spisovateľského umenia a hlavne amatérsky a začínajúci čitatelia si dávajú záležať na dojme, pretože môže byť ten posledný s akým čitateľa zanechajú. Nie som žiadna expertka ale práve preto som sa prešla uličkami profilov a snažila sa vyžmýkať pár tipov tam kde nejakú sú: na profiloch známych autorov.

Čo je základ dobrého životopisu? Je nejaká čarovná formulka úspechu? Ako zároveň informovať aj zaujať? Aká je správna dĺžka, správny formát? Ako si, jednoducho povedané, napísať kvalitný životopis?

Skúsme to zistiť ...


 http://www.theunitive.com/wp-content/uploads/2014/07/who-am-i-1024x575.gif

Krok 1: poznať seba aj svoj materiál

Písanie "životopisu" môže byť/mala by byť/chce byť aj akousi cestou sebapoznania. Každý profesionál musí najprv poznať svoje zdroje a svoj materiál, aj pri písaní knihy autor potrebuje informácie z ktorých môže vychádzať a tu tomu nie je inak.

Treba sa zamyslieť, najlepšie skutočne zamyslieť, za koho sa autor považuje a aj to kým skutočne je. Nikto nečkaá, že nájdete skutočnú odpoveď. Ak mám byť úprimná, len skutočných fanúšikov bude zaujímať kde ste chodili do školy a kedy ste začali písať. Bio je pre zvedavých a pre tých čo práve vzali vašu knihu do rúk (alebo sa preklikali na váš profil) a rozhodujú sa či do toho ísť a preto je jeho primárnou funkciou zaujať a vytvoriť pre nich obraz do čoho idú, prípadne, kto stojí za príbehom, ktorý sa im tak zapáčil.

Skutočné hviezdy, ktoré už úspechu dosiahli, môžu na tento element zabudnúť.

New York Times and international bestselling author Sherrilyn Kenyon is a regular at the #1 spot. With legions of fans known as Menyons (thousands of whom proudly sport tattoos from her series and who travel from all over the world to attend her appearances), her books are always snatched up as soon as they appear on store shelves. Since 2004, she had placed more than 80 novels on the New York Times list in all formats including manga and graphic novels. 

Populárne autorky si ani nepíšu takéto drobnosti sami, ak nechcú. Im stačí nechať za seba hovoriť svoje úspechy a názory ostatných čitateľov, takže oni inklinujú k faktom.
Patricia Briggs was born in Butte, Montana to a children’s librarian who passed on to her kids a love of reading and books. Patricia grew up reading fairy tales and books about horses, and later developed an interest in folklore and history. When she decided to write a book of her own, a fantasy book seemed a natural choice. Patricia graduated from Montana State University with degrees in history and German and she worked for a while as a substitute teacher. Currently, she lives in Montana with her husband, children and six horses and writes full-time, much to the delight of her fans.
Je ťažké sa od nich inšpirovať, autorom, ktorý sa len snažia presadiť ako len môžu by sa sa takýto rozprávkový a roztomilo stručný životopis asi sotva prepiekol, pretože na to aby bol zaujímavý musíte mať tak dobrých fanúšikov, že ich tieto informácie zaujmú.

http://www.tattoosforus.es/24-124-thickbox_atch/be-yourself.jpg
Krok 2: Píš ako píšeš

A rovnako dôležité ako "poznať" sám seba je aj poznať svoje diela a hlavne, svoj štýl. Viete ako najlepšie priblížite svojim čitateľom, o čom vy a vaše knihy vôbec sú, tím, že napíšete svoj životopis ktorý obe dokonale vystihuje. Z toho odstavca/ov vás musí byť cítiť. Mal (môže) mať takú atmosféru a štýl ako váš príbeh, pretože to najviac ukáže či sa bude konkrétne vaše dielo páčiť.

Je to až neprimerane praktické. Každý má rád niečo iné a je zbytočné snažiť sa zaujať tých, ktorý príbeh nepochopia. Sto ľudí, sto chutí a aj vaša kniha bude mať len istý počet obdivovateľov, len istej časti sadne a nie je dôvod predstierať, že sú veci inak. Ak teda nemáte radi negatívne komentáre.

Keď čitateľ pozná kto ste a kto je váš štýl alebo príbeh, ľahšie sa rozhodne či do toho ísť a spraviť v tých pár riadkoch tú správnu atmosféru je trik, ktorý stojí za to sa naučiť.
 


http://christianitymalaysia.com/wp/wp-content/uploads/2014/10/run-home-620x465.jpg

Krok 3: Kam tím mieriš?

Dúfam, že sa zhodneme aspoň v dvoch charakteristikách - teda, že treba niečo o sebe a svojom príbehu prezradiť a zároveň zaujať. Lenže každé hlavné jedlo potrebuje prílohu a každá dobrá speváčka má za sebou vokály aby všetko bolo rôznorodé a čo najviac dokonalé.

Čo očakávate od svojho Bio vy?

Je mnoho spôsobov ako ho pojať a viac spôsobov ako zaujať. Bio by váš štýl mal vystihovať ale tie spôsoby prevedenia sú rôzne a každý z nás je komplexná osobnosť s rôznymi stránkami osobnosti, takže je dôležité si vybrať kam chceme s ním smerovať, akú reakciu sa pokúsime vyvolať.
Artist. Driver of things with wheels. Avid reader.All of Maggie Stiefvater's life decisions have been based around her inability to be gainfully employed. Talking to yourself, staring into space, and coming to work in your pajamas are frowned upon when you're a waitress, calligraphy instructor, or technical editor (all of which she's tried), but are highly prized traits in novelists and artists. She's made her living as one or the other since she was 22. She now lives an eccentric life in the middle of nowhere, Virginia with her charmingly straight-laced husband, two kids, two neurotic dogs, and a 1973 Camaro named Loki.
Taký Maggie, kto ju pozná, vie, že sa orientuje skôr k hlboko-zamysleným a obyčajno-čarovným témam ale jej životopis je pojatý zábavnou formou a dokáže povedať niečo o tom aké je to byť spisovateľkou, aké to bolo keď začínala, kde je teraz a kto vôbec Maggie je.
Sara Raasch has known she was destined for bookish things since the age of five, when her friends had a lemonade stand and she tagged along to sell her hand-drawn picture books too. Not much has changed since then — her friends still cock concerned eyebrows when she attempts to draw things and her enthusiasm for the written word still drives her to extreme measures. 
Pojmite svoje Bio ako príbeh, príbehy sú dôvod prečo vás čitateľ pravdepodobne našiel a každý čitateľ má rád dobrý krátky príbeh s pointou. 
Ilona Andrews is the pseudonym for a husband-and-wife writing team. Ilona is a native-born Russian and Gordon is a former communications sergeant in the U.S. Army. Contrary to popular belief, Gordon was never an intelligence officer with a license to kill, and Ilona was never the mysterious Russian spy who seduced him. They met in college, in English Composition 101, where Ilona got a better grade. (Gordon is still sore about that.)Gordon and Ilona currently reside in Oregon with their two children, three dogs and a cat. They have co-authored two series, the bestselling urban fantasy of Kate Daniels and romantic urban fantasy of The Edge.
Nemusíte sa držať striktne vôbec ničoho. Použite svoju predstavivosť. Každú suchú informáciu treba nenápadne a zaujímavo vsunúť tak aby čitateľ odchádzal zaujatý ale aj o niečo "múdrejší".

Rainbow Rowell writes books. Sometimes she writes about adults (ATTACHMENTS and LANDLINE). Sometimes she writes about teenagers (ELEANOR & PARK and FANGIRL). But she always writes about people who talk a lot. And people who feel like they're screwing up. And people who fall in love.
When she's not writing, Rainbow is reading comic books, planning Disney World trips and arguing about things that don't really matter in the big scheme of things.She lives in Nebraska with her husband and two sons.More at rainbowrowell.com.
Vaše knihy sú vašou súčasťou a sami o sebe vás vystihujú, takže nebojte sa ich kombinovať. Môžete si tiež všimnúť, že veľa spisovateľov rado dáva práve na konci niečo stručnejšie faktové - keď majú úvod a prví dojem zaujatia za sebou, zhrnú svoj terajší život jednou alebo dvoma vetami, pretože ak sa dostal čitateľ až tam, je to už v poriadku.


 http://static.tumblr.com/52t6bts/4Zwlw245f/tumblr_lv77gsxdns1ql4t44o1_500.jpg

Krok 4: Buďte originálny

Teraz si budem protirečiť ale pravdou je, že žiadny správny spôsob písanie Bio neexistuje. Každý môže mať vlastný spôsob a môže mu fungovať. Neexistuje správny počet odstavcov ale každá informácia by mala mať okolo seba správnu porciu omáčky.

Being married. Cake. The smell of Autumn. Motherhood. Books. Elephants. Back rubs. On demand movies. Actually going out to movies. Faith. Cinnamon rolls. My family. Butterflies. When my kitchen is clean. Crayons. Pink. Tote bags. Dancing. Organizing via color coordination. That my wedding dress was tea length, not floor. Baking. My house. Writing utensils. Paper. India. The sound of water. Making videos. Buttons. The word Episcopalian. Making people laugh. Layering clothes. British accents. Pinterest. (link)
 Ako spisovateľ určite viete pracovať zo slovami a prinútiť ich aby robili čo majú.
A long time ago, in a galaxy far away, I was born into a family of Star Wars nuts. I have a lot of siblings (somewhere I lost count but I think there was more than could be numbered on one hand) and being one of the young padawans I was subjected to Star Wars marathons, on a regular basis. If you've read any of my books you'll see there is often a reference to said movies as a small homage to my upbringing. May the force be with you and all that jazz.
I started writing when I realized I didn't want to grow up not believing in magic, or not believing in creatures everyone else said didn't exist. That being said, I have never seen a fairy, unicorn or dragon. I had a neighbour who swore they fed the leprechauns in their garden, but I never caught the little buggers no matter how long I lay in wait. (And consequently had to help the neighbours plant new flowers to replace those I killed waiting for the leprechauns to show their faces.)(... - tento životopis pokračuje ešte pár odstavcami a kúsok dole je jeho pokračovaním)
Nemusíte sa báť ničoho, ani dĺžky, ak ste si istý, že to viete správne podať.

A životopis nemusí byť len bodky a otázniky. Môže byť aj správou pre vašich čitateľov, pre ostatných spisovateľov, pre každého kto si ju číta. Môže to byť niečo čomu veríte, niečo čo chcete povedať. A neváhajte štýly kombinovať. Posolstvo a humor, predstavivosť a originalita.
Leap before you look I'm sure that motto was created for me.
Or was that . . . think big and dream bigger, ready, set, pull the trigger . . . yeah. That one is a good one too. But only if you have a gun. And are hunting elephants. Which is not cool because of so many reasons. Let's stick with the first one with an addendum.
Leap before you look and let your dreams carry you on their wings. And that, my friends, is me in a nutshell. 


http://cdn.shopify.com/s/files/1/1022/2443/products/kiss-24x36-mockup_grande.jpg?v=1447082592

Krok 5: Výber

Keď viete čo máte a čo s tím chcete urobiť, je načase vybrať si svoje nástroje a experimentovať. Skúšajte čo vám sedí a čo na vás v konečnom dôsledku sedí najviac alebo s čím ste najviac spokojný. Niekedy je dôležité sedieť za tým čo najdlhšie a niekdy vám stačí nechať za seba hovoriť svoju umeleckú dušu.
I laugh way too loud. I am convinced that I will never have a good even tan. Gimme a book and I am in heaven. I have performed in from of 27,000 people and have had raccoons as pets. I like dancing Bachata with my husband, because--well, the man can move! I coach women on Confidence and Intimacy by day and write about dark and broken things by night. (link)
Vystihuje vás nielen to kde a s kým ste vyrastali ale hlavne kým ste sa stali a ak vás vystihuje najviac vaša obľúbená farba a filmy, ktoré vás dokázali rozosmiať a rozplakať, zabudnite na bežné detaily a hovorte na čom skutočne záleží.
I write because I need to. I review because I want to. I pay taxes because I have to. 
If you want to follow me, my username is @colleenhoover pretty much everywhere except my email, which is colleenhooverbooks@gmail.com
Founder of www.thebookwormbox.com 
Aj v jednoduchosti môže byť krása a jeden úderný odstavec s tým správnym postavením textu môže pomôcť tím, ktorý o sebe hovoriť nechcú a stačí im svojimi pár vetičkami vyjadriť jednu myšlienku, s ktorou sa ako autori identifikujú. 
I write YA. I eat Junior Mints. Sometimes I go crazy and do both at the same time. My novels are: (link)
Je to pekný kompromis keď sa nemáte chuť alebo dôvod rozpisovať a myslíte si, že vaše knihy nepotrebujú príhovory a zaujmú sami o sebe. je to otázka preferencie.
Hi, there! I'm Steph, and I wrote ANNA AND THE FRENCH KISS (...)I don't check blog comments here on Goodreads, so if you want to make sure that I receive your message, please click over to my actual blog and leave it there:
Môžete aj jasne ukázať, že viete čo píšete a pre koho to robíte a priamo sa prihovoriť čitateľom. Kniha je vaša a jej čitatelia sú ako návštevníci v múzeu, prišli aby pozorovali a niečo sa naučili. Ale Bio je tak trochu dosť pre nich a vy im to môžete dať najavo. Spomenúť napríklad ako vás kontaktovať. Kde dávate ďalšie svoje výtvory, ktoré náhodou nie sú knihou.

Buďte (môžete byť) úprimný a snažte sa trafiť klinec po hlavičke - snažte sa svojím životopisom možno aj inšpirovať, dokážete všetko čo chcete.
I've been writing as long as I can remember and all of my stories always held a thread of romance (even when I was writing about a prince who could shoot lasers out of his eyes). I love creating unique characters, love giving them happy endings and I even love the voices in my head. There's no other job I would rather be doing. In September 2002, when I got the call that Silhouette Desire wanted to buy my first book, Desert Warrior, it was a dream come true. I hope to continue living the dream until I keel over of old age on my keyboard. (Link)



http://www.themarketingsage.com/wp-content/uploads/2015/08/about-me-leon-severan-we-buy-houses.jpg

Krok 6: Píš



Najlepší spôsob ako napísať životopis je sadnúť si za počítač a skúšať to dokým to nejde. Určite odporúčam experimentovať a ak si nie ste istý, skúšajte všetko čo vás zaujme a kombinujte svoje verzie a mažte a editujte dokiaľ nemáte jeden najlepší.

Aby som len nepísala a ukázala, že aspoň trochu viem ako na to, predstavím vám v krátkosti moje Bio, ktoré som si vytvorila už dávno, predávno na blog a ktorý som si tam zo sotva pár zmenami nechala doteraz. Dá možno aj ďalší pohľad na písanie a na účel pretože moje Bio je na zamyslenie a je to aj výzva:

 Ako sa dá niečo tak komplikované ako je človek vystihnúť "len" slovami? Stačí vám vedieť že mám tmavohnedé vlasy a zeleno-hnedé oči? Alebo ma viac vystihne, že som plná protikladov - tichá ale ukecaná, rozvážna no s hlavou v oblakoch, hlas rozumu no často nerozhodná, flákačka aj perfekcionistka? Možno niekoho spoznať cez hudbu ktorú počúva? Koníčky, ktorým sa venuje? Prostredie v ktorom žije? Hovorí sa, že podľa reči spoznáš človeka. Ja tú svoju dávam na blog a ak sa pozorne zahľadíte, možno dokážete zistiť, aká v skutočnosti som. Mne sa to zatiaľ nepodarilo.

Je to akési pravdivé zamyslenie nielen nad sebou ale aj celkovo nad tím čo to znamená vystihnúť sa. Pýta sa a neposkytuje otázky, dáva čo to vedieť ale keďže o sebe radšej hovorím v náznakoch, nehovorí o mne nič konkrétne a sústreďuje sa na to čo ja považujem dôležité a to je osobnosť a moja nestála tendencia premýšľať o veciach. Zároveň aj ten štýl akokoľvek starý, vypovedá o mojom písaní. Slovíčko len hovorí, že slová si ako blogerka a teraz aj spisovateľka vážim a zároveň verím, že nemusia stačiť, že život je väčší než slová dokúžu pojať. Úderné vety to sú moje. Prezradiť bez toho aby som niečo povedala tiež.





Dúfam teda, že vďaka príkladom a pár radám som vniesla trochu svetla do hustého lesa plnej ciest k BIO a vy sa vďaka nemu o niečo ľahšie nájdete a dodáte svojmu profilu to čo si vaše dielo zaslúži.

Budem rada za každú ďalšiu radu, ktorú by som mala pridať a určite aj príklad vášho profilu, na inšpiráciu a dokaz, že sa to dá.

Vitajte

v hlave jednej začínajúcej ale nie úplne (dúfam) amatérskej spisovateľky. Toto bol môj blog o varení a čítaní - teraz sa tu chcem venovať svojej ďalšej vášni a tou je písanie.

Príspevky sú taký môj neformálny denník, kde sa môžem vyventilovať, podeliť o to čo robím (a malo by ma to aj dokopať každý deň k písaniu sa aspoň vyjadriť alebo ešte lepšie písať).

Zavediem vás do svojho myšlienkového procesu ohľadne stavania knihy, scén, postáv... pochválim sa čo som za deň stihla, prípadne pridám aj nejaký tip, ktorý niekomu bude pripadať očividný a niekomu možno aj nie.

Asi nemusím písať, že toto sú moje názory a skúsenosti a nemám na nič patent a bla, bla, bla.

Dúfam, že si tu každý spisovateľ nájde aspoň kúsok niečoho - či už je to spoločné trápenie, zaujímavá myšlienka, otázka alebo možno dokonca moje skromné rady.

Ďakujem za návštevu.