2. 2. 2017

Zlatavé a čarovné (Churros)

Ak ma niečo naša dovolenka v Chorvátsku naučila, je to to, že každý národ skôr či neskôr začal hádzať do rozpáleného oleja čiastočne tekuté cesto a napuchnutý výsledok potom obalovali v cukre alebo polievali džemom.

Každý národ má takpovediac svoju verziu donutov - detaily sú rôzne, výsledky vyzerajú niekedy inak, ale istá metóda a povaha vzniknutého dezertu je rovnaká.




Napríklad toto sú takzvané fritule.

Sledovala som ako ich sáčkom predavačka doslova strihala do oleja a oni postupne hnedli do krásy a boli skvelé a vnútri rovnako nadýchane. Boli skvelé a určite by som vyskúšala recept, keby nebol po chorvátsky =D.

Nie je to akoby som aj ja nezačala experimentovať.

Prišiel deň, kedy som bola unavená z palaciniek, povedala kašľať na to a vyliela do hlbokého ale málo širokého hrnca olej a jednoducho do neho hádzala primerane husté palacinkové cesto. Neverili by ste ale výsledok bol skvelý a veľmi podobný všetkým ostatným dobrotám.


Dnešným dezertom o ktorom chcem hovoriť sú charovné churros zo španielska, myslím. Bol to jeden z tých pečených sladkostí, po akých som pokukovala už dlhšie a tak deň kedy som ich vyskúšala som bola nadšená.

Výsledok bol ale istým spôsobom prekvapenie.

Originálne sú churros samozrejme fritované. Olej je to, čo tieto pochúťky robí tak chutnými a vďaka nemu na ňom drží cukor.


Len sa pozrite ako krásne boli zvnútra!


Lenže našla som aj článok, ako sú pečené churros lepšie (a samozrejme zdravšie).


A k môjmu prekvapeniu to bola aj pravda.


Tentokrát s rozpustenou čokoládou. Tentoraz inak zlaté.


Vlastne ma to neprekvapuje. Churros sú predsa len robené z odpaľovaného cesta.

Ak si správne pamätám recept .... :

Voda s rozpusteným maslom (cukor niektoré recepty dávajú, iné nie) - do toho múka dokiaľ nevsiakne, potom keď vychladne, pomaly mixérom zamiešať vajíčka.

Do oleja dávame cukrárskym vreckom s ružicou a na plech to isté.


Skúšali ste aj vy? Domáce donuty alebo možno dokonca churros?

Máte vlastnú verziu vypráženého, sladkého cestíčka?